Şeftali Fidanı
CRESTHAVEN
CRESTHAVEN
Ağaç Özellikleri
Ağacı yarı dik, kuvvetli gelişir ve oldukça verimlidir.
Meyve
Meyve alttan ve üstten hafif basık, meyve kabuğu sarı zemin üzerine koyu kırmızı renkte, az tüylü, meyve eti sarı, sulu, tatlı ve çok lezzetlidir. Çekirdek etten ayrılır. Meyve iriliği kalitesi mükemmeldir. Nakliyeye dayanıklıdır.
Tozlayıcı
Kendine verimli bir çeşittir.
Hasat Zamanı
Ağustos ayının 2. haftası itibariyle hasat edilir
Anaç
GF-677: Şeftali ve badem melezidir. Şeftali klon anaçları arasında caddaman ile birlikte en kuvvetli olanıdır. Kireç ve kuraklığa oldukça dayanıklı bir çeşittir. Kloroza dayanımı fazladır. Taban suyuna karşı hassastır. Kuvvetli bir kök gelişimi gösterir ve toprağa iyi tutunur. Nemetoda karşı hassastır yorgun ve verimsiz topraklarda kullanılabilir. Üzerine aşılanan çeşitlere erkencilik sağlar. Sık dikim için uygun bir anaçtır üzerine şeftali, nektarin, ve badem aşılanabilir.
GARNEM: Orta kuvvette büyüyen klon hibrit anacıdır, ağır bünyeli topraklarda iyi bir bitki gelişimi gösterir taban suyunun yüksek olduğu yerlere önerilir. Şeftali ve nektarin çeşitlerine iyi aşı uyumu sağlar. Üzerindeki çeşidin iyi ve kaliteli meyve yapması için etki yapar. Sık dikimede uygun bir anaçtır.
CADAMAN: Klon hibrit anacıdır güçlü gelişen bir anaçtır şeftali ve nektarin türleri ile aşılanabilen ve iyi aşı uyumu sağlayan bir anaçtır. GF677 anaca göre daha hızlı büyüyen bir anaçtır. Bakteriyel ur ve nematoda kısmen dayanıklıdır. Sık dikime uygun bir anaçtır.
İklim ve Toprak istekleri;
Ülkemizde sıcak iklim Akdeniz ve Ege Bölgesi, ılıman iklim Marmara Bölgesi ile soğuk iklim Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere geniş bir ekolojide yetiştirilebilmektedir. Şeftali erken uyanan bir meyve türüdür. Çiçek tomurcukları açılmadan önce -5 ile -6 derecede zarar görürler. Çiçekler açtıktan sonra ve küçük meyve döneminde -3 derecede don zararı görülmektedir, ilkbahar geç donlarının riskli olduğu bölgelerde erken budamadan kaçınılmalıdır.Şeftali yetişriciliği için en uygun topraklar süzek, killi kumlu,çakıllı,milli derin ve çabuk ısınan alluviyal topraklardır. Yeterli gübreleme ve sulama ile kumlu topraklarda da yetiştirilebilir. Killi, ağır, soğuk ve taban suyu yüksek topraklarda ağaçlarda zamklanma görülür,olgunlaşma da gecikir.
Açıklama