images
Kiraz Fidanı
KORDIA
KORDIA
Ağaç Özellikleri
Kuvvetlidir. Dik gelişir ancak ilerki yaşlarında yarı yayvan hal alır.
Meyve
Kaliteli ve tatlıdır. Meyve büyüklüğü iridir. Kalp şeklinde ve uzun saplıdır. Kabuğu koyu kırmızıdır. Meyve eti çok sert ve kırmızı-pembedir. tDepolama süresi çok iyidir.
Tozlayıcı
Regina, Stella, North Wonder.
Hasat Zamanı
Temmuz başıdır.
Anaç
İklim ve Toprak istekleri;
Ülkemizde kiraz üretimi geniş bir coğrafyada yapılabilmektedir. Kirazın anavatanı sayılabilecek ülkemizde en önemli kiraz çişiti 0900 Ziraat’tir. Kiraz yetiştiriciliğinde çekirdekten çoğalma çöğür tabir edilen Mahlep, Mazzard anaçlarının yanısıra Gisela 5, Gisela 6, Maxima 14, SL- 64 ve Colt gibi birçok anaçla kiraz üretimi yapılabilmektedir.

Yetiştirilen çeşide, yetiştirme tekniğine ve yıllık bakım işlemlerine göre değişmekle beraber kiraz -26c dereceye kadar kış sağuklarına dayanabilir.Kirazın soğuğa en hassas olduğu çiçek döneminde -2 c dereceye kadar dayanabilmekedir.
 
Toprak bakımından doğal dranajlı,kireç oranı düşük,organik maddesi yeterli, Ph değeri 6-6,5 olan hafif killi, tınlı-kumlu topraklarda yetişebilir.Toprakta taban suyunun olmaması ve toprağın geçirden bir yapıda olması istenir, hafif arazilerde yetiştiricilik tercih edilmelidir. Yetiştiriciliğin yapıldığı yer sert kuzey rüzgarlarına kapalı olmalıdır.
MAXIMA-14: Mazzard ve mahlep çarprazlaşmasından oluşan melez bir çeşittir. Mahlepten %20-25 daha bodurdur. Çoğu kiraz çeşidine uygundur. Oldukça erken bir gelişim gösterir ve verimlidir. Avrupa’da en çok kullanılan anaç çeşitlerinden biridir. Sulak arazilere toleranlıdır.
 
CAB 6P: Yarı bodur bir anaçtır. Değişik topraklara hatta ağır olanlara bile uygun bir anaçtır. Toprağa tutunması orta derecededir. Verimi iyi ve üretime erken başlar. Kuraklığa fazla dayanıklı değildir.
 
COLT: Yüzeysel kök donamına karşın toprağa tutunması iyidir. Ağır fakat taze
topraklar uygun bir ağaçtır. Kirece karşı dayancı az ve kuraklığa fazla dayanıklı
değildir. Ağacın meyveye yatmasını erkenleştirir.
Açıklama

Benzer Ürünler