Armut Fidanı
Etruşka
Etruşka
Ağaç Özellikleri
Ağaçları yarı dik gelişir ve geniş taç oluşturur.
Meyve
Meyvesi orta iriliktedir. Meyve kabuğu sarıya kaçan yeşil renktedir. Orta sertliktedir. Meyve eti açık krem tatlı ve suludur. Santa Maria çeşidi gibi bir tarafında yüzeyin % 30’unu kaplayan kırmızı yanak yapabilir. Bu da onun pazarlama yönünü artıran çekiciliğidir.
Tozlayıcı
Williams
Hasat Zamanı
Temmuz ayının ilk haftası hasat edilir.
Anaç
Anaç Kullanımı; Son yıllarda geliştirilen BA-29, OHF-333, MC, Quince-A, Sydo, Fa- rold40, Farold 69 ve Pyro- Dwarf gibi bodur ve yarı bodur klon anaçlarının kullanımı ile farklı toprak ve ekolojik yapılara sahip olan arazilerde sık dikim armut yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaya başlanılmıştır. Kullanılacak anacın ve yetiştirilecek çeşidin seçiminde arazinin toprak analiz verileri ile o bölgenin iklim verilerinin göz önüne alınması gereklidir. Bodur anaçlar üzerinde 4x1,2m ile 4x1,5m, yarı bodur anaçlarda 5x2,5-5x3m, armut çöğürleri üzerinde 6x6 m, ayva çöğürleri
üzerinde 4x3 m aralık ve mesafelerinde bahçe tesisi mümkündür. Önemli Çeşitler ve Çeşit Seçimi; Akça, Et- ruska, Junc Bcauty, Santa Maria, Williams, Kiefer, Abate Fetel, Comice, Conference, Beurre Hardv, Passe Cressane, Ankara ve Deveci önemli armut çeşitleridir.
Bahçe tesisinde erkenci, güzlük ve kışlık çeşitlerin belirli bir oranda bulundurulması, çeşitlerin kış soğuklama ihtiyaçlarının göz önünde tutulması gereklidir. Armut çeşitlerinin kendi ile uyuşmazlığı nedeniyle % 10- 15 oranlarında dölleyici çeşide ait fidanların dikilmesi zorunludur.
Terbiye Sistemi; Armut yetiştiriciliğinde doruk dallı, modifıye lider, kordon terbiye sistemleri kullanılmaktadır. Yarı bodur anaçlar üzerinde sıralar arası 4-4,5m, sıra üzeri ise 1,2-1,5m mesafeler kullanılarak telli destek sistemi ile kordon terbiye sistemi uygulanması ile elmalarda olduğu gibi sık dikim bahçe tesisleri
yapılmaktadır.
Hastalık ve Zararlılar; Ateş yanıklığı, külleme, memeli pas önemli armut hastalıklarıdır. Ervinia Amylovor adlı bakterinin neden olduğu ateş yanıklığı hastalığı armut yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli etmendir. Bu hastalığın sık görüldüğü bölgelerde dayanıklı, yada kısmen dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi,
ayva anaçları yerine armut kökenli anaçların seçilmesi gerekir.
Fox 11; Klon armut kök anaçları arasında en kuvvetli olan kök anaçlarından biridir. Yoğun bir kazık köke sahip olmasından dolayı taban suyuna karşı hassasiyeti vardır. Kurak
alanlarda ilk 2-3 yıl (mevsimlerdeki yağış oranlarına göre değişmek kaydıyla) sulama ihtiyaçlarının kısmende olsa karşılanması durumunda sonraki yıllarda kuraklığı tolore
eder. Ol lxF333 gibi ateş yanıklığına hassas olmasına rağmen oluşan zarar ayva kökenli anaçlardan daha azdır. Verimi ve meyve boyutunu artırıcı etki yapmaktadır.
Farold 40; Direçli ve ağır olmayan, sulama gerektiren zayıf topraklar için tavsiye edilir. Gücü BA 29 daha azdır. Verimli, geçirgen ve bazik topraklar için uygundur. Ateş yanıklığına dayanıklı ve soğuğa karşı toleranslıdır.
Quince A ; Erken verime yatan ağaçlar yapar. Yabani çöğür armudunun %30-50 büyüklüğünde ağaçlar oluşturur. Kaliteli meyve yapar. 3m X 4m şeklinde dikimi gerçekleştirilebilir.
BA29 ; Güçlü bir anaçtır. Dinlenik topraklarda performansı yüksektir. Güçlü ve dik dallara sahiptir. Çok sık dikim yapılmadığı takdirde destek istemez. Orta derecede kireçli ve kurak topraklarada uyum gösteren bir anaçtır. Ekonomik anlamda 4. yılında üretime geçer verim ve kalitesi yüksek ürün verir.
OHxF333 ; Kuvvetli bir anaçtır. Kök tutunması ve aşı uyumu iyidir. Klon olarak çoğaltılan bu anaç sık dikim şartlarına uygun değildir. Dikim aralıkları 3m X 4m ya da 3m X 5m şeklindedir.
Açıklama