images
Erik Fidanı
KARA PAPAZ
KARA PAPAZ
Ağaç Özellikleri
Kuvvetli, dik, çok verimli, orta derecede dallıdır.
Meyve
Orta iriliktedir. Yuvarlak formda, karın çizgisi belirgin, kabuk rengi koyu parlak yeşil ve üzeri dumanlıdır, et rengi yeşil, meyve gevrek ve suludur, çekirdek ete bağlı ve orta iriliktedir.
Tozlayıcı
Kendine kısmen verimlidir. Havran ve Aynan çeşitleri tozlayıcı olarak kullanılabilir.
Hasat Zamanı
20-26 Haziran
Anaç
İklim ve Toprak istekleri; Erik türlerinin iklim istekleri birbirinden farklıdır. Can erikleri ılıman, soğuk-ılıman ve sıcak- ılıman iklime sahip bölgelerde yetişebilir.
 
Avrupa erikleri kışı nispeten soğuk geçen soğuk- ılıman iklim meyvesidir.Japon erikleri ise kışı soğuk geçmeyen ılıman ve sıcakılıman bölgelere uygundur.
 
Can erikleri ile Japon erikleri erken çiçek açtığından dolayı kış ve ilkbahar donlarından zarar görme riskleri fazladır. Kış soğuklama ihtiyacı Avrupa erikleri için ise 1000 saatten fazla, Japon erikleri ise 600 saat kadardır.
 
Erik yetişririciliğinde genellikle can erikleri türüne ait tohumlar çöğür anacı olarak kullanılmaktadır. Bu anaçlar genellikle saçak kök yaparlar ve az derin topraklardada yetişebilirler.Can erikleri çeşitli topraklara kolaylıkla uyum sağlayabilir. Fakir, kuru ve kireçli topraklarda yetişebildiği gibi, nemli topraklarda da iyi sonuç verirler.Şeftaliye göre kireçli topraklara daha dayanıklıdır.Japon erikleri için uygun topraklar;humuslu,besin maddelerince zengin ve yeterli neme sahip sıcak topraklardır.
 
Avrupa erikleri ağır bünyeli topraklara Japon eriklerine göre daha iyi uyum sağlar.Erikler drenajı kötü topraklarada diğer türlerden daha iyi uyum sağlar.Tohum anacının yanı sıra eriklerde klon anacı olarak Myrobolan 29-C anacıda kullanılır.
 
Myrobolan 29-C: İlk yıllarda kökleri yüzeysel gelişir ve daha sonraki yıllarda derinlere iner. Tüm toprak koşulları için uygun bir anaçtır. Kirece ve kuraklığa son derece dayanıklıdır. Ağacı erken meyveye yatır. Çok verimlidir. Kök kanserine orta derecede dayanıklıdır.
Açıklama

Benzer Ürünler